Letní olympijské hry Peking 2008

Olympijská pochodeň

Štafeta olympijské pochodně 2008 bude probíhat od 25. března do 8. srpna 2008. Plán této štafety byl zveřejněn 26. dubna 2007 v Pekingu. Tato štafeta, nazvaná „cesta harmonie“, potrvá 130 dnů a pochodeň urazí přes 137 000 km - nejdelší vzdálenost, kterou kdy pochodeň urazila (přestože většina vzdálenosti bude překonána letecky). pochoden

Po zapálení pochodně v řecké Olympii bude pochodeň dopravena na athénský stadion Panathinaiko a odtud pak do Pekingu, kam by měl dorazit 31. března. Z Pekingu se pak pochodeň vydá na cestu po šesti kontinentech. Cestou zavítá do měst na hedvábné stezce, která symbolizuje dávné vztahy mezi Čínou a zbytkem světa. Součástí štafety bude také pokus dopravit olympijskou pochodeň na vrchol Mount Everestu.

Podoba olympijské pochodně pro letní olympijské hry v Pekingu vychází z tradičních svitků a využívá tradiční čínský design zvaný „šťastný mrak“. Pochodeň je navržena tak, aby zůstala zapálená ve větru do 65 km/h a srážkám do 50 mm/h. Pochodeň byla vyrobena s ohledem na tradiční čínský koncept 5 elementů, které tvoří celý vesmír. Jsou to: kov, dřevo, voda, oheň a země.

© Copyright 2008 Tomáš Langer