V Moravskoslezském kraji se nachází mnoho kulturnich památek. Hrady, zámky, rozhledny, zříceniny, dalé take mnoho muzeí a další.



Zde je seznam několika z nich:


  • Zřícenina hradu Cvilín (Lobenštejn nebo Šelenburk)


    zřícenina se nachází na zadním Cvilínském kopci, jihovýchodním směrem od Krnova. Dochovaly se zde široké zdi, hluboká studna, kruhová věž nebo obranný příkop. Areál zříceniny je celoročně volně přístupný


  • Slezskoostravský hrad


    Hrad postavila ve 2. pol. 13. století opolská nebo těšínská knížata z rodu Piastovců jako pohraniční pevnost proti českému státu (Ostravice byla hraniční řekou). Jednalo se o třípodlažní stavbu s ochranným hradebním systémem. Ve 40. letech 16. století byl hrad přestavěn na renesanční zámek. V roce 1872 pak vyhořel, byl však ještě obnoven. Hlavní příčinou jeho další zkázy byla těžba uhelných slojí přímo pod zámkem. Stavba poklesla o 16 m (tento pokles je v ČR unikátem) a byla opuštěna. Kromě hradní expozice je dnes areál místem řady kulturních a společenských akcí.


  • Štramberská trúba ve Štramberku


    Štramberský hrad byl založen koncem 13. století po rozdělení držav pánů z Hückeswagenu. V 16. století byl hrad opuštěn a chátral. Do dnešní doby se dochovaly pouze zbytky opevnění a gotická věž hradu zvaná Trúba, která se vypíná nad městem Štramberk a slouží jako rozhledna s krásným výhledem na Beskydy a Jeseníky. Ve Štramberku je městská památková rezervace s valašskou architekturou, pamětní síň rodáka a ilustrátora Zdeňka Buriana a archeologické naleziště v jeskyni Šipka s pozůstatky neandrtálců. Díky své malebnosti je historické jádro s dominantou štramberské Trúby nazýváno „Moravským Betlémem“.


  • Zámek Jindřichov


    Reprezentační zámek v barokním stylu z 2. pol. 17. století se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko polských hranic. Rod Kleinů, který jej vlastnil od 19. století, obohatil zámecký park o řadu cizokrajných dřevin zejména ze Severní Ameriky. Dnes je v objektu sociální ústav pro mládež a veřejnosti je nepřístupný.


  • Zámek Fulnek


    Zdaleka viditelnou a z nejvýznamnější dominantou města je zámek stojící na vysokém ostrohu. Byl zbudován na místě bývalého gotického hradu ze 13. století a svou konečnou podobu dostal až počátkem 19. století. Areál tvoří dva objekty - Horní zámek a mladší, tzv. Dolní zámek. Zámek, který je v soukromém vlastnictví a není přístupný veřejnosti, v současně době čeká na rekonstrukci.
© 2010 - Petr S.