Moravskoslezský kraj výrazně podporuje odborné vzdělávání a snaží se zvýšit zájem o vzdělávání v technických oborech. Vznikají centra profesní praktické přípravy ve školách, uskutečňuje se řada projektů směřujících k modernizaci technického a didaktického vybavení, podpoře moderních forem výuky odborných předmětů, rozvoji a zkvalitňování vzdělávání s důrazem na odbornou praxi. Velmi významný je rozvoj spolupráce škol se zaměstnavateli, která má nejrůznější formy a podoby.


Do regionu nově přichází řada firem, které potřebují kvalifikované a schopné zaměstnance, např. z oblasti automobilového průmyslu. Prezident Sdružení automobilového průmyslu České republiky a hejtman Moravskoslezského kraje podepsali dohodu o spolupráci, která umožní posílení spolupráce mezi krajem zřizovanými školami, podniky z oblasti automobilového průmyslu a dalšími partnery.


Moravskoslezský kraj akceptuje požadavky trhu práce a zároveň úspěšně rozvíjí vzdělávání v tradičních oborech jako jsou strojírenství, metalurgie a hornictví, které po určitém období útlumu opět nalezlo své místo ve vzdělávací nabídce školství kraje. Rovněž spolupráce kraje i škol se strategickými partnery v oblasti těžkého průmyslu je vynikající a může být návodem či vodítkem pro další oblasti, obory či rezorty, v nichž se spolupráce vzdělavatelů a zaměstnavatelů jeví jako naprosto nezbytná a nevyhnutelná.
© 2010 - Petr S.