Realizace přerodu naší školní zahrady v rámci projektu „Učebna pod širým nebem – přírodní zahrada“ se pomalu chýlí ke konci. Proto jsme se rozhodli zpřístupnit takto krásně zmodernizovaný pozemek případným zájemcům a uskutečnili další z dlouho plánovaných workshopů, tentokrát na téma KOMPOSTOVÁNÍ a BYLINKY NÁS BAVÍ.
K realizaci kompostování máme nyní ideální podmínky, o čemž se účastníci tohoto workshopu mohli přesvědčit na vlastní oči. Naše zahrada je vybavena celkem třemi klasickými plastovými kompostéry, letos na jaře k nim přibyl ještě další velkoobjemový, celodřevěný. A co je hlavní, na naší zahradě je opravdu dostatek materiálu, který naprosto bezproblémově kompostovat lze. Při zakládání nového kompostu jsme se samozřejmě řídili radami a doporučeními zkušených odborníků. Kombinujeme ve správném poměru pevný materiál, zejména dřevěný nadrcený odpad z ořezaných stromů, který vzniká při jejich pravidelném jarním ořezu a dále zelený odpad vznikající pravidelným sekáním trávy a pletím záhonů. Pravidelně tento materiál zavlažujeme, přehazujeme hráběmi a vidlemi a neváháme využít ani „přátelských“ bakterií, které celý proces zkvalitňují a urychlují. Čekáme, že se nám rozmnoží žížaly a další živé organismy, jež rozklad materiálu ještě více podpoří. Samozřejmě nám dělá radost, že nijak nezatěžujeme přírodní prostředí (eliminace ukládání odpadu do plastových pytlů a následný svoz odpadu a s tím související užití dopravních prostředků) a těšíme se na vlastnoručně vyprodukovanou kvalitní zeminu. Nejvíce nás však potěšil zájem příchozích z řad veřejnosti, byli jsme rádi, že dokážeme zodpovědět dotazy vztahující se k dané problematice, ještě více nás potěšilo, že jsme mohli ukázat prakticky, jak ke kompostování citlivě přistupovat..
Workshop na téma „Bylinky nás baví“
V průběhu letošního června také na školní zahradě vyrostly velké, dřevěné vyvýšené záhony, které jsou osázeny mnoha druhy bylinek. Najdeme zde různé druhy máty, pelyněk coca-cola, česnekovou pažitku, petržel, celer, citrónovu trávu, bazalku… Kromě těchto záhonů prakticky po celé zahradě najdeme samozřejmě i další druhy, jako je šalvěj, různé druhy máty, tymián, echinaceu, měsíček, rukolu, cibuli zimní… Tento workshop byl věnován využití bylinek v rámci přírodní medicíny, jejich prospěšnost pro uchování pevného zdraví i jejich využití v kuchyni. Zmínili jsme dobu sběru, které části využít ke konzumaci, jak přistupovat k sušení a uchovávání bylinek pro další využití v pozdějším zimním období. Z pohledu zahradníka jsme se věnovali také podmínkám, které vytvořit bylinkám pro jejich intenzivní růst a jak je případně správně ošetřovat proti škůdcům. Protože jsou bylinky v současnosti velmi módní záležitostí, setkali jsme se s příznivými ohlasy a těšíme se na případné další budoucnosti realizované workshopy.
Přestože je letošní červen na dešťové srážky mimořádně štědrý, počasí nám tentokrát přálo, a proto jsme si mohli společně užít příjemného odpoledne.